Kan ik zelf stoppen?

Het is verstandig om nu al weten hoe je op dergelijke riskante situaties zult reageren. Dus wat is handig om van te voren te weten?

Als je wil stoppen of minderen met gebruik moet je je goed voorbereiden. Stoppen kan door de volgende stappen:

Om je te motiveren kan het helpen de voor- en nadelen van gebruik op een rij te zetten. Verder is het verstandig een paar mensen in te lichten over het feit dat je wil gaan stoppen.

Ook moet je nu vast afspreken wat je gaat doen wanneer je enorme zin in cocaïne krijgt. Verder moet je de situaties waarin je snel in de verleiding komt (bijvoorbeeld uitgaan) goed aankunnen.

1 inventariseer de voor- en nadelen.

Inventariseer wat voor jou prettig is aan het gebruik van cocaïne, wat het je oplevert.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je even geen zorgen aan je hoofd hebt, meer zelfvertrouwen hebt, je vrijer voelt met anderen of dat je langer door kunt gaan met feesten en drinken.

Inventariseer ook de nadelen. Bijvoorbeeld dat je teveel geld uitgeeft, dat je je de volgende dagen slecht voelt, je ontevreden bent over jezelf, je schaamt etc.

Dit zelfde kun je ook doen met je verwachtingen over het stoppen met gebruik. Wat denk je dat je verliest als je stopt, waar ben je bang voor (bijvoorbeeld bepaalde mensen kwijtraken, uitgaan wordt ‘saai’?). Wat denk je dat de voordelen van stoppen zijn, wat zal het je opleveren?

2. Neem een beslissing om te minderen of te stoppen.

Spreek een datum af met jezelf wanneer je begint met stoppen en hoe lang je dat gaat volhouden.

3. Maak een aantal afspraken met jezelf en schrijf deze op. Maak een aantal afspraken.

Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je even niet met dezelfde mensen uitgaat of dat je bepaalde gelegenheden even mijdt. Bedenk een programma voor het weekend.

Ook kun je met jezelf afspreken elke dag even naar de nadelen van gebruik te kijken. Je kunt ook afspreken dat je een goede vriend inlicht en hem te belt wanneer je het moeilijk hebt

4. Bereid je voor op trek?

Bedenk wat je kunt doen als je trek krijgt. Bedenk vooraf zoveel mogelijk alternatieven. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals gaan douchen, hardlopen etc. Misschien kun je iemand bellen.

5. Bereid je voor op riskante situaties

Wat zijn riskante situaties? Bedenk wat voor jou riskante situaties/gevoelens/gedachten zijn waardoor het gevaar van gebruik groter wordt (bijvoorbeeld ‘ nog 1 keertje’, of niet alleen willen zijn of met veel geld in je zak in de stad zijn, etc).

Bedenk voor deze situaties alternatieven voor het gebruik.

Mocht je merken dat het op deze manier niet lukt of heb je nog vragen over deze aanpak, dan kun je naar het spreekuur van een verslavingszorginstelling.

Bron: Mentrum